• ÚJDONSÁGOK
  • JÁTSZÓTÉR
  • KÜLTÉRI BÚTOROK
  • KÜLTÉRI SPORTESZKÖZÖK
KATALÓGUS
Acer Kft.
2462 Martonvásár,
Bajcsy-Zsilinszky u. 1.
Tel/fax: 
+36-22-569-021
+36-22-569-022
Mobil:
+36-20-918-4525
E-mail: info[@]acerkft.hu
Feliratkozás hírlevélre
feliratkozás
Már óvodáskortól megfigyelhető, hogy a gyerekek egyre kevesebbet játszanak, mozognak, sportolnak aktívan. A szülők és a pedagógusok felelőssége hatalmas e téren, hiszen akár az egész életet befolyásolhatják a gyermekkorban kialakult szokások, a fizikai állapot és az esetleges betegségek.

A napi testmozgás elengedhetetlen, ám nem mindegy, milyen sportot ismertetünk meg gyermekünkkel, hiszen fejlettségük és érdeklődésük korosztálytól függően változik.
 

Örökmozgó óvodások

 
Három és hét éves kor között az elsődleges szempont sportoláskor a játékosság. Cél, hogy az aktivitás minden nap jelen legyen a gyerek életében. Ez lehet görkorcsolyázás, kerékpározás, foci, de akár játszótéri mászókázás is. Figyelni kell rá, hogy a gyermekek ilyen idősen még nem bírják a monotonitást, ezért kerüljük a statikus mozgásformákat. Könnyebben rávehetjük őket a sportolásra, ha találunk egy korban és fizikumban hozzá illő vetélytársat – imádnak versenyezni. Ne hagyjuk, hogy gyermekünk leragadjon egy-egy sportnál, bátran váltogassa őket. Ha kis korban több mozgásformát próbál ki, akkor később könnyen választja majd ki azt, amiben a legjobban érzi magát. Ezt iskolásként akár versenyszerűen is űzheti.  

Egyensúlyozó iskolások

Kisiskolásoknál nagyon hasznosak azok a mozgásformák, amelyek egyenletesen terhelik, erősítik a törzsizmokat, mint például a torna, az úszás. Alsó osztály elején már megismertethetjük az ügyességi – és csapatjátékokkal is őket. Előbbiek hatására javul az egyensúly és koordinációs készség, fejlődik az önfegyelem, a kitartás. A csapatsportok pedig az együttműködés megtanulásának hatékony formái.

Ebben az életkorban ajánlatos megpróbálkozni a komolyabb erőnlétet igénylő vagy specifikusabb sportágakkal, mint az atlétika vagy a küzdősportok. Természetesen minden választásnál figyelembe kell venni a gyerek adottságait és lelki alkatát is.

Fontos, hogy a gyermek annyi időt mozogjon, mint amennyit az iskolapadban eltölt. Még ebben az életkorban is lényeges az állandó játék. A sportolás mellett nyugodtan beépíthetünk a hétköznapokba egy-egy játszótéri délutánt is.


 

 

 Vissza